Sukatžolė



Sukatžolė (Herba Leonuri cardiacae). Daigelį gavau iš kolegės pernai rudenį. Mano šeimos nariui reikėjo spaudimą mažinančių priemonių, tad domintis ją ir užtikau. Šiemet jau turėsiu  šiek tiek žaliavos. Ką spėjau pastebėti. Labai panaši į citrininę katžolę, kartą net sudvejojau kas yra kas. Panaši ir į dilgėlę, gal taip ji apsisaugo nuo nepageidaujamų kenkėjų. Išskirtinio kvapo nėra, bet arbata karti. Žydėjimo metu badosi :).  Apie 30-40 cm ilgio viršutinė sukatžolių dalis su žiedais ir lapais pjaunama per žydėjimą. 

Galima įsigyti sukatžolių tinktūros vaistinėse, ten rašoma, kad sukatžolė ramina centrinę nervų sistemą, lėtina širdies ritmą ir didina jos susitraukimo galią, mažina kraujospūdį. Veikti pradeda tik po 2 valandų nuo vartojimo. Siekiant raminamojo poveikio, ypač efektyvios sukatžolių ir valerijonų kombinacijos. Valerijonai veikia greitai, bet trumpai, po jų - sukatžolės. Iš sukatžolių paruošti preparatai skatina gimdos veiklą, ramina menopauzės sukeltus negalavimus, vengtina nėščiosioms. Išoriškai gydomos žaizdos.

Štai ką apie ją rašo biologas - chemikas Valdas Sasnauskas vaistinių augalų žinyne:

Pjaunama tik pradėjus žydėti, o renkant vėliau pagrindinis stiebas su peržydėjusiais žiedais paliekamas, nuskinamos tik šakelės. Dar X a. sukatžolė buvo labai populiari ir plačiai vartojama kaip stimuliuojanti, tonizuojanti, raminanti ir širdies ligas gydanti priemonė. Augalo preparatai vartojami kaip sedatyviniai, kraujo spaudimą mažinantys ir širdies ritmą lėtinantys vaistai. Jais gydoma širdies ir kraujagyslių neurozė, stenokardija, hipertonija, kardiosklerozė. Nustatyta, kad augalas netoksiškas ir jo preparatai raminamai veikia centrinę nervų sistemą, padeda nuo nemigos ir padidėjusio nervinio jautrumo. Manoma, kad savo gydomosiomis savybėmis sukatžolė yra pranašesnė už valerijoną. 
Bet koks vartojimas būtinas pasitarus su gydytoju.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

katžolė citrininė

Dekoratyviniai česnakai (Allium)

Adventas